Themamaand mei: vakantie

Gaat u binnenkort op vakantie? En neemt u uw hond mee naar het buitenland? Bereid u dan goed voor, want voor het buitenland is het belangrijk om extra maatregelen te treffen om uw dier te beschermen tegen bepaalde ziektes en parasieten. Daarnaast zijn er ook een aantal eisen waaraan uw hond moet voldoen om over de grens te mogen.

Hond mee naar het buitenland

Invoereisen

Als u uw hond meeneemt naar het buitenland (zelfs België) moet hij aan een aantal eisen voldoen:

1. Uw hond moet een officieel Europees Paspoort hebben (wordt alleen door dierenartsen afgegeven);
2. Uw hond moet een chip hebben;
3. Uw hond moet tegen Rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd zijn (dit moet minimaal 21 dagen voor vertrek gebeuren).

In sommige landen zijn er aanvullende verplichtingen. Voorkom vervelende situaties bij de grens en zorg dat u op de hoogte bent van de eisen. U kunt hiernaar vragen bij één van onze assistentes of dierenartsen of kijk op de volgende website: https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/.

Ziektepreventie in het buitenland

Daarnaast is het belangrijk om uw dier goed te beschermen tegen verschillende parasieten en ziektes in het buitenland. Uw dier kan volgende ziektes in het buitenland oplopen:

België, Frankrijk en de landen rond de Middellandse Zee
Babesia en Ehrlichia:  Babesia wordt overgebracht door een teek. Als uw hond besmet is, dan kan uw hond met één tot drie weken ziek worden. De symptomen zijn onder andere koorts, rode urine en bloedarmoede. 

Ehrlichia wordt door dezelfde teek overgebracht als Babesia. Ehrlichia kan acuut ontstaan of chronisch zijn. Honden met acute Ehrlichia krijgen vaak hoge koorts. Bij chronische Ehrlichia treden de symptomen (tot wel meer dan 7) jaren later op. Honden met chronische Ehrlichia vallen af en hebben ontstekingen aan de gewrichten en de nieren. 

U kunt Babesia en Ehrlichia voorkomen door een tekenband (Scalibor of Seresto) of pipet (Vectra) toe te passen. Vindt u alsnog een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekentang of een tekenhaak. 

Zuidelijke delen van Frankrijk en de landen rond de Middellandse Zee
Leishmania: Leishmania wordt overgebracht door de zandvlieg. Dat is een mug van 2-3 mm groot. De mug is vooral actief tijdens de schemering. Leishmania is chronisch. De symptomen van Leishmania zijn onder andere huidproblemen en vermageren.  U kunt Leishmania voorkomen door een Scaliborband om te doen of via een pipet Vectra. Scalibor en Vectra houden zandvliegen op afstand.

Hartworm: Hartworm is een worm die wordt overgebracht door een mug. Besmette honden krijgen 6-8 maanden na besmetting hartproblemen. Om hartworm te voorkomen, raden wij goede muggenpreventie (Scalibor of Vectra) aan. Daarnaast is het belangrijk om uw hond te ontwormen met een middel tegen hartworm, zoals Stronghold of Milbactor. Belangrijk is dat u Milbactor of Stronghold toedient gelijk na uw vakantie (tenzij u langer dan 1 maand wegblijft) en dit na 1 maand herhaalt. 

Alpenlanden, Duitsland, Centraal Europa
Vossenlintworm: Honden hebben zelf geen last van deze worm, maar zij kunnen wel eitjes uitscheiden die wij binnen kunnen krijgen. De vossenlintworm is zeer gevaarlijk voor de mens. De vossenlintworm kan na enkele jaren grote gezwellen in het lichaam geven. De vossenlintworm komt voor in Centraal-Europa, maar sinds 1996 is de lintworm ook gevonden in België en in onze grensprovincies (zoals Zuid-Limburg en Oost-Groningen). We adviseren na terugkomst uw hond met een geschikt wormmiddel (zoals Milbactor) te ontwormen.

In de maand mei krijgt u 10% korting op verschillende middelen tegen vlooien, teken, muggen, zandvliegen en hartworm.

Verder vindt u in de praktijk de gratis vakantiechecklist. Zo gaat u goed voorbereid op vakantie!

One comment on “Themamaand mei: vakantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *