ECG of hartfilm

ECG of Hartfilm


Er bestaan verschillende onderzoekstechnieken om naast het klinisch onderzoek van het hart meer informatie over het hart te krijgen. Voorbeelden van aanvullende onderzoeksmogelijkheden zijn röntgenfoto’s, echografie, hartspecifiek bloedonderzoek (NT-proBNP) of een ECG (electrocardiogram of hartfilm).

Het hart is een spier die bloed door het lichaaam pompt. De hartspier wordt aangezet om samen te trekken door een klein elektrisch stroompje dat de hartspier activeert en als een golf over de hartspier loopt. Deze elektrische stroompjes kunnen aan de oppervlakte van het lichaam geregistreerd worden door een ECG-apparaat (elektrocardiograaf). Vooral bij hartritmestoornissen kan een ECG belangrijke informatie geven over de oorzaak van een hartprobleem. Uit het ECG is ook informatie te krijgen over of het hart vergroot is of dat er sprake is van zuurstoftekort in de hartspier.

Op basis van het klinisch onderzoek kunnen wij in het algemeen goed bepalen welke aanvullende onderzoekstechniek de meeste informatie geeft over de aandoening en gezondheidsstatus van het hart.

Schermafbeelding 2014-12-17 om 13.25.24