Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie

U kunt ook bij ons terecht voor laparoscopische sterilisatie van uw hond. Tijdens een laparoscopische sterilisatie opereren wij uw hond met gebruik van een klein cameraatje (een endoscoop). Het is dus eigenlijk een kijkoperatie. Bij zo’n laparoscopie maken wij 2 of 3 kleine kijkgaatjes. Doordat wij hiervoor zeer kleine sneetjes maken (1 of 2 gaatjes van 5 mm en 1 gaatje van 10 mm) en de handelingen in de buik veel minder napijn geven, is het herstel na een laparoscopische sterilisatie veel sneller.

Voordelen laparoscopische sterilisatie

  • Aangezien de gemaakt operatiegaatjes zeer klein zijn is er geen risico voor het ontstaan van wondbreuken na operatie;
  • Minder risico op wondinfecties;
  • Minder napijn;
  • Uw hond herstelt sneller en kan dus snel weer rennen, springen et cetera.
Laparoscopische sterilisatie bij Dierenkliniek Winkelhof in Leiderdorp
Dierenartsen Karen van Ewijk en Arthur Bastiaans voeren de laparoscopische sterilisaties uit.

Nadelen laparoscopische sterilisatie

  • Voor de laparoscopische sterilisatie maken wij gebruik van speciale, kostbare apparatuur en instrumentarium. Hierdoor liggen de prijzen van een laparoscopie (afhankelijk van het gewicht van de hond) €70-85 euro hoger dan de tarieven voor de traditionele sterilisatie.
  • De voordelen van een laparoscopie bij kleine honden is beperkt is. Wij raden daarom laparoscopische sterilisatie pas aan bij honden zwaarder dan 10 kg;
  • In geval van een afwijkende baarmoeder (en wij deze dus moeten verwijderen) moeten wij alsnog overgaan tot gewone sterilisatie, omdat de baarmoeder niet door de kleine gaatjes past.

Handig! 
Met dezelfde techniek kunnen wij ook goed cryptorche testikels (niet-ingedaalde balletjes) bij reuen op te zoeken. Mits deze balletjes zich nog in de buikholte bevinden.

Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact op of vraag naar de laparoscopische sterilisatie bij één van onze dierenartsen of assistentes.