Chippen

Chippen

Ieder jaar weer komen er veel huisdieren in het asiel die niet gechipt worden. Soms wordt de eigenaar nooit teruggevonden. Wanneer uw huisdier gechipt is, kan uw dier weer gemakkelijk bij u teruggebracht worden. Verder is chippen vaak ook verplicht. Zo moeten alle honden vanaf 7 weken gechipt zijn. Wanneer u uw huisdier meeneemt over de grens moet hij ook gechipt zijn.

Wat is chippen?

De chip of transponder is een klein kunststof of glazen capsule van ongeveer 14 mm dat lijkt op een rijstkorrel. Deze wordt met een injectienaald onder huid in de nek van het dier aangebracht door de dierenarts. De chip heeft een uniek nummer dat met een afleesapparaat (chipreader) kan worden afgelezen. Dierenartsen, asiels en dierenambulances hebben zo’n chipreader. Dit nummer zal na registratie overeenkomen met de gegevens van de eigenaar van het dier. Hoe het chippen in zijn werk gaat, kunt u zien in ons filmpje:

Wanneer wij uw dier chippen, controleren we vooraf of het nummer dat op de stickers staat, overeenkomt met het nummer dat de chipreader afleest. Wanneer het nummer klopt wordt de nummer ingebracht. Daarna controleren we de chip nog een keer. Zo weten we zeker dat het nummer klopt met de sticker en dat de chip ook goed in uw huisdier terecht gekomen is.

Is chippen verplicht?

Voor honden, katten en fretten is een chip verplicht wanneer zij de grens over gaan. Sinds het voorjaar van 2012 moeten alle honden geboren vanaf januari 2012 gechipt zijn. Dit besluit is vooral bedoeld om misstanden in de hondenfokkerij en -handel tegen te gaan.

Mijn dier is nu gechipt? En nu?

Wanneer uw dier gechipt is, krijgt u van ons de stickers met het chipnummer. Thuis gaat u naar www.backhomeclub.nl/ om uw huisdier te registreren. Als uw dier dan ooit wegloopt, kan er door middel van het chipnummer snel weer contact met u worden opgenomen. Vergeet niet om veranderingen door te geven wanneer u bijvoorbeeld verhuist of een nieuw telefoonnummer krijgt.