Themamaand januari/februari: overgewicht

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Dat betekent: tijd voor goede voornemens! Ongeveer 30-50% van de huisdieren is te zwaar. En dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. In januari en februari schenken wij hier extra aandacht aan. Zo krijgt u 10% korting op afvaldiëten.

Oorzaken overgewicht

Er zijn verschillende oorzaken waardoor uw dier te zwaar kan worden, of een grotere kans heeft op overgewicht.

Te veel voeding: Als uw dier meer energie binnenkrijgt dan dat hij verbruikt, wordt hij te zwaar.

Te veel extraatjes: Wij willen onze huisdieren graag verwennen met allerlei lekkernijen. Als u hier te veel van geeft, wordt uw dier helaas te zwaar.

Te weinig beweging: Door te weinig beweging verbrandt uw huisdier de energie uit de voeding niet, waardoor hij te zwaar wordt.

Ras: Sommige rassen hebben meer aanleg op overgewicht dan andere rassen. U kunt bijvoorbeeld denken aan labrador retrievers en beagles. Bij deze rassen is het extra belangrijk om goed op de voeding te letten.

Leeftijd: Oudere dieren worden sneller te dik dan jongere dieren, doordat ze minder actief zijn.

Castratie/sterilisatie: Nadat uw dier gecastreerd/gesteriliseerd is, verbruikt hij minder energie. Uw dier heeft ongeveer 30% minder voer nodig na een castratie/sterilisatie.

Ziekte: Sommige ziekten kunnen overgewicht veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te traag werkende schildklier.

Overgewicht herkennen

Veel diereneigenaren vinden het moeilijk om overgewicht te herkennen bij hun huisdier; het sluipt er immers langzaam in.

U kunt overgewicht herkennen door te kijken of u de ribben van uw huisdier voelt. Wanneer uw moeite moet doen om deze te voelen, is uw dier te zwaar. Daarbij heeft uw dier geen duidelijke taille. Verder zult u merken dat uw huisdier een slechte conditie heeft en niet graag beweegt. Ook kunt u merken dat uw dier snel verhit raakt wanneer het warm weer is.

Dit plaatje van Royal Canin geeft duidelijk overzicht over het ideale gewicht van uw huisdier.

Vindt u het moeilijk in te schatten of uw dier te zwaar is of niet? Kom dan langs in de praktijk en laat de assistente of dierenarts het gewicht van uw huisdier beoordelen.

Gevolgen overgewicht

Overgewicht bij dieren brengt –net als bij mensen- gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om er wat aan te doen.

Zo hebben dieren met overgewicht een:

  • verhoogde kans op suikerziekte;
  • grotere kans op vetgezwellen (zogenaamde lipomen);
  • verminderde weerstand, waardoor ze eerder ziek worden en minder snel herstellen;
  • verhoogde kans op huid- en vachtproblemen (de huid ziet er schilferig uit en/of het dier kan zijn vacht niet goed verzorgen);
  • grotere kans op slijtage van de gewrichten (door overbelasting);
  • verhoogde kans op urinewegproblemen (katten); 
  • meer kans op obstipatie;
  • verhoogde kans op hart- en vaatziekten;
  • hoger anesthesierisico tijdens operaties. Tevens worden de operaties risicovoller door de grote hoeveelheid buikvet;
  • kans op plakpoep en madenziekte (bij konijnen);
  • grotere kans op oververhitting.

Daarbij heeft overgewicht ook invloed op de psychische gezondheid van dieren. Zo kunnen ze moeilijker bewegen, waardoor ze niet goed kunnen spelen en rennen. Maar ze hebben ook minder uithoudingsvermogen en zijn ze kortademig. Hierdoor houden bijvoorbeeld honden lange wandelingen niet goed vol, terwijl dat juist een leuke gebeurtenis hoort te zijn.

Dieetvoeding

Uw dier laten afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Alleen minder voer geven is vaak niet voldoende. Uw dier kan dan te weinig bouwstoffen binnenkrijgen. Vroeger werd het voer vaak aangevuld met sperziebonen. Helaas blijkt dat ook niet goed te werken en is het in vergelijking duur. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg dieetvoedingen die goed passen bij de behoeftes van uw huisdier. Deze dieetvoedingen zijn caloriearm en verzadigend. Uw dier valt hierdoor af zonder honger te hebben.

Een goed afvaldieet is Royal Canin Satiety Support. Royal Canin Satiety Support is een smakelijke en verzadigende voeding. Deze uitgebalanceerde voeding beschikt over alle voedingsstoffen die uw dier nodig heeft. In samenwerking met Royal Canin Satiety Support bieden wij gratis het Slim Fit programma aan.

Bij katten kan overgewicht ook een oorzaak zijn van blaasgruis. Wanneer uw kat last heeft van blaasklachten door overgewicht, raden wij Royal Canin Urinary Moderate Calorie aan. Dit dieetvoer bevat minder calorieën en lost blaasgruis op. Deze voeding hebben in zowel droog- als natvoeding.

Wist u dat…

er op de voedingen van Royal Canin en Hill’s smaakgarantie zit? Lust uw huisdier het niet, dan kunt u de voeding gewoon terugbrengen en krijgt u uw geld terug.

Er zijn veel afvaldiëten van verschillende merken. U kunt altijd even met de dierenarts of assistente overleggen welke voeding het beste bij uw dier past.

Slim Fit programma

Het Slim Fit programma is ons afvalprogramma in samenwerking met Royal Canin. Tijdens dit programma komt u bij één van onze assistentes op consult. Voor de begeleiding hebben onze assistentes een speciaal computerprogramma. Bij elke controle vertelt het programma of het afvallen op schema loopt. Verder vertelt het of er nog verdere aanpassingen nodig zijn. De assistente kan -als het nodig is- altijd overleggen met de dierenartsen.

Het programma is gratis in combinatie met de geadviseerde voeding.

Meer beweging

Verder is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging. Geef bijvoorbeeld de brokken in een voerbal en speel meer met uw huisdier. Bij honden kunt u een extra rondje lopen of hem laten zwemmen. Zwemmen is ook minder belastend voor de gewrichten. Kijk wat uw dier leuk vindt om te doen.

Verder kan voedselverrijking ook helpen overgewicht tegen te gaan. Doe bijvoorbeeld de brokjes in een voederbal. Hier moet uw dier met zijn neus of poot tegenaan duwen om zo de brokjes eruit te krijgen. 

Minder snacken

Daarbij is het belangrijk dat u uw dier minder of geen snacks geeft. Wanneer u uw dier toch graag iets wilt geven, geef hem dan een brokje van zijn eigen voeding. Bij dieren gaat het er vaak meer om dat ze iets krijgen, dan wat ze precies krijgen. Verder zit er in natvoeding minder calorieën dan in brokken. U zou dus een gedeelte van de brokken kunnen vervangen door natvoeding. Daarnaast helpt het om de brokjes af te wegen. Zo geeft u altijd precies dezelfde hoeveelheid brokjes en kunt u de hoeveelheid gemakkelijk aanpassen.

Heeft u nog vragen of bent u benieuwd of uw dier op gewicht is? Neem dan contact met ons op. U mag natuurlijk ook altijd binnenstappen om uw huisdier te wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *