Maand van het gebit

Eén op de drie honden en katten heeft last van gebitsproblemen. In sommige onderzoeken vond men zelfs dat bij dieren ouder dan drie jaar 85% hier last van heeft. Gebitsproblemen kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn voor uw huisdier. Goede gebitsverzorging is daarom erg belangrijk.

Februari is de maand van het gebit, daarom besteden wij deze maand extra aandacht aan het gebit. Zo krijgt u deze maand 15% korting op een gebitsbehandeling én 10% korting op voedingen en producten voor het gebit (zoals tandpasta’s en VetAquadent). Verder kunt u deze maand een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen beginnen meestal met tandplak. Dit is een mengsel speeksel, voedselresten en bacteriën dat aan de tanden blijft kleven. Tandplak is nog weg te poetsen. Wanneer tandplak mineraliseert, verandert het in tandsteen. Tandsteen duwt tegen het tandvlees aan en hierdoor raakt het tandvlees geïrriteerd. Wanneer het tandvlees gaat ontsteken, trekt het terug. Hierdoor komen de tandhalzen en wortels bloot te liggen. De tanden gaan loszitten en de ontsteking breidt zich uit. De ontsteking kan zover gaan dat deze in de bloedsomloop komt en zich zo verspreidt richting de organen. Het is daarom erg belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen en vroegtijdig te behandelen.

Symptomen

Wanneer uw dier last heeft van zijn gebit, kunt u dat aan een aantal symptomen merken:

  • Stinkende adem;
  • Aan één kant kauwen;
  • Minder eten;
  • Rood tandvlees;
  • Pijnlijke bek;
  • Bruin-gelige aanslag op de tanden;
  • Kwijlen.

Oorzaak gebitsproblemen

Er zijn verschillende oorzaken van gebitsproblemen:

  • Rasgevoeligheid (bij sommige rassen sluiten de tanden niet goed op elkaar aan. Hierdoor zijn zij gevoeliger voor tandplak);
  • Individuele gevoeligheid (sommige dieren hebben eerder tandplak dan andere);
  • Leeftijd (oudere huisdieren hebben sneller en meer last van tandplak);
  • Voer (van natvoeding krijgen dieren eerder tandplak dan van brokken);
  • Andere lichamelijke problemen (bij bijvoorbeeld nierfalen ontwikkelen dieren sneller gebitsproblemen).
Tandsteen en tandvleesontsteking bij een kat

Behandeling

Wanneer uw huisdier last heeft van tandsteen, zal dit verwijderd moeten worden. Wij doen dit met een ultrasoon reinigingsapparaat. Uw huisdier heeft hier een roesje voor nodig. In sommige gevallen, zoals bij de kat hieronder, is het nodig om tanden of kiezen te trekken. Tijdens de jaarlijkse vaccinatie of gebitscontrole zal de dierenarts aangeven of een gebitsbehandeling nodig is.

Gebitsproblemen voorkomen

Gelukkig zijn gebitsproblemen gemakkelijk te voorkomen. Goed kauwen/kluiven helpt om het gebit van uw dier gezond te houden. Let op: Dentasticks doen meestal niet voldoende voor het gebit. Wij adviseren kluiven of Whimzees voor het gebit.

Het gebit van uw hond of kat poetsen helpt om tandplak te verwijderen. De klevende tandpasta van Dentisept hoeft u alleen maar in de mondholte aan te brengen. Zo hoeft u niet te poetsen. 

Wanneer uw dier erg moeilijk is met tandenpoetsen kunt u Teddy’s Pride geven. Dit hoeft u alleen dagelijks over het voer te strooien om de tanden te reinigen en een frissere adem te krijgen. Een andere optie is VetAquadent. Dit is een soort mondwater dat u door het drinkwater heen kunt doen.

Wanneer uw dier aanleg heeft voor de vorming van tandplak kunt u hem speciale dieetvoeding geven. Deze voeding poetst het gebit schoon en voorkomt nieuwe tandplakvorming. Wij raden Hill’s T/D of Royal Canin Dental aan. Hier zit tevens smaakgarantie op: als uw dier het niet eet, kunt u de zak gewoon terugbrengen!

Heeft u vragen of wilt u het gebit van uw dier laten checken? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *