Hoe beschermt u uw honden, katten en konijnen tegen de kou?

Honden

Houd rekening met de kou! Ook honden kunnen het koud krijgen bij lage temperaturen. Natuurlijk zullen rassen zoals bijvoorbeeld Husky’s en Sint Bernards het heerlijk vinden. Maar honden zoals Chichuahuas of Greyhounds zullen baat hebben bij een warme jas. Zorg dat uw hond genoeg beweegt, dan blijven ze goed warm.  Laat uw hond hond niet met een natte vacht buiten. Begint hij/zij te trillen, dan is het te koud, let hier op!

Antivries is giftig voor honden. Antivries ruikt lekker voor honden en smaakt zoet, maar zelfs een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn. Als uw hond antivries heeft binnengekregen, is bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Strooizout kan op de zooltjes en tussen de tenen van de voet van uw hond gaan zitten. Het kan irritaties geven tussen de voetzooltjes. Maak de voeten van uw hond dus goed schoon na het lopen. Het kan helpen om de voetjes voor de wandeling in te smeren met vaseline. Dit helpt tegen strooizout en verzorgt de voeten.

Let extra op oudere honden met bijvoorbeeld artrose of suikerziekte. Hun toch al gevoelige botten zijn kwetsbaarder voor de kou. Doe dus rustig aan met wandelen. Speciaal voor deze honden hebben we een Cold/Hot Pack (verkrijgbaar aan de balie). Dit is een aangenaam warmtekompres wat u op de gevoelige plekken kunt leggen.

Katten

Katten die normaal al buiten komen, hebben een dikke wintervacht. Zij zijn dus goed beschermd tegen de kou.

Het is wel verstandig om binnen wat extra water neer te zetten. Buiten is al het water bevroren, dus katten die normaal buiten water drinken, zullen het erg waarderen als u binnen wat neerzet.

Ook voor katten is antivries giftig. Ze zullen het niet zo gauw oplikken, maar kunnen het wel op hun pootjes krijgen. Als ze hun pootjes daarna aflikken, krijgen ze alsnog antivries binnen.

Heel veel katten zijn gek op de warmte van de motorkap van uw auto. Let dus even op als u wegrijdt!

Konijnen

Buitenkonijnen kunnen met hun wintervacht goed tegen de kou. Er zijn echter wel een paar dingen waar u op moet letten.

  • Water: drinkflesjes bevriezen. Dit kunt u ondervangen, door regelmatig een ontdooid flesje op te hangen.
  • Zorg dat de koude wind niet in het hok kan waaien. Hang er bijvoorbeeld een warme deken over. Of zorg dat de opening van het hok van de wind af staat.
  • De konijn zullen blij zijn met wat extra stro om in weg te kruipen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *