Themamaand november/december: vuurwerkangst

Oud en nieuw lijkt nog ver weg. Maar voor eigenaren met dieren met vuurwerkangst is het handig om er alvast over na te denken. De jaarwisseling voor onze huisdieren behoorlijk stressvol zijn. Hun gehoor is dan ook veel gevoeliger dan die van ons. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om uw dier zo ontspannen mogelijk de jaarwisseling door te helpen. 

->In november en december krijgt u 10% korting op rustgevende supplementen en voedingen.

Gewenning

Vuurwerkangst komt voor in verschillende mate. Zo schrikt het ene dier alleen van de harde klappen en felle flitsen, terwijl het andere dier ze zich het liefst de gehele jaarwisseling verstopt.

Het is dan prettig om uw dier van tevoren te trainen met vuurwerkgeluiden. Wanneer u uw huisdier laat wennen aan de geluiden, komt hij voortaan de jaarwisseling veel rustiger door.

Zo zijn er speciale vuurwerkcd’s verkrijgbaar, maar u kunt ook vuurwerkfilmpjes op YouTube aanzetten. Deze zet u eerst een aantal dagen steeds zachtjes op de achtergrond aan. Ondertussen gaat u bijvoorbeeld met uw dier spelen. Zo associeert hij na verloop van tijd de geluiden met iets leuks. Wanneer uw dier niet meer op de geluiden reageert, kunt u de geluiden iets harder zetten.

Dieetvoeding

Voor veel dieren kan Royal Canin Calm Dieet een goede uitkomst bieden. Deze voeding speciaal voor dieren in stressvolle situaties, zoals de rond jaarwisseling.

Deze complete voeding werkt rustgevend. Daarbij heeft het een positief effect op de gemoedstoestanden, zoals onrust, angst, slaap- en eetgedrag. U kunt Royal Canin Calm eventueel levenslang geven wanneer uw huisdier snel gestrest of angstig is. Begin minimaal twee weken voor de jaarwisseling met de voeding voor het optimale effect.

Wanneer uw kat van de stress blaasproblemen krijgt of in huis gaat plassen, kunt u Hill’s C/D Urinary Stress geven. Urinary Stress werkt stressverlagend. Daarnaast voorkomt de voeding blaasproblemen, zoals blaasgruis. De voeding is verkrijgbaar in droog- én natvoeding.

Feromonen

Feromonen zijn stoffen die dieren aanmaken om een signaal af te geven aan soortgenoten. De makers van Feliway (kat) en Adaptil (hond) hebben de kalmerende feromonen van honden en katten nagemaakt. Deze hebben zij vervolgens verwerkt in sprays, verdampers en halsbanden.

Met de spray kunt u een veilige plek voor uw kat creëren. De verdamper plaatst u in het stopcontact, waardoor de kalmerende feromonen zich door de kamer verspreiden. Voor honden is er een halsband die geruststellende feromonen afgeeft. Uw dier voelt zich dus gerustgesteld, zonder dat hij zich verdoofd voelt.

Voedingssupplementen

U kunt ook kalmerende voedingssupplementen geven. Het voordeel hiervan is dat uw dier zich niet sloom/verdoofd voelt, maar wel minder stress heeft. Daarnaast kunt u het voor een langere tijd geven. Dat is erg handig wanneer er bij u in de buurt eerder vuurwerk wordt afgestoken. Geef Zylkène om uw dier gerust te stellen tijdens deze stressvolle dagen. Zylkène is een natuurlijk middel dat zelfs veilig te gebruiken is bij fokdieren (tijdens dracht én de lactatie). Voor het optimale resultaat kunt u minimaal één week voor de jaarwisseling te beginnen met de capsules.

Extra zorg tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is het belangrijk dat het zo rustig mogelijk voor uw dier is. Zorg dat hij een veilige plek heeft om zich eventueel te kunnen verstoppen. Dit geldt ook voor konijnen, knaagdieren en vogels. Voor konijnen die buitenstaan, kan het prettig zijn om ze tijdelijk naar de schuur te verplaatsen. Hier hebben ze minder last van de knallen en flitsen. Verder kan het helpen om de radio zacht aan te zetten en het licht aan te laten staan. Tussen 12 en 1 uur wordt het meeste vuurwerk afgestoken. U kunt dus beter daarvoor en daarna uw hond uitlaten.

Wanneer uw dier ondanks alle voorzorg alsnog extreem bang blijft, kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen eventueel voor oudejaarsavond kalmerende medicijnen voorschrijven. Voor de langere termijn zou u ook contact op kunnen nemen met een gedragstherapeut. 

Zo kan uw huisdier stressvrij de jaarwisseling doorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *