Themamaand juli/augustus: hitte

Juli en augustus zijn over het algemeen de warmste maanden van het jaar. De meeste dieren kunnen minder goed tegen de warmte dan dat wij kunnen. Met de volgende tips houdt u uw huisdier tijdens warme dagen koel.

Houd uw hond koel 

Honden hebben minder zweetklieren dan mensen. Ze kunnen de warmte alleen kwijt via hun voetzooltjes en door te hijgen. Zorg daarom dat uw hond altijd de koelte kan opzoeken. Zorg voor koelte in huis en zorg dat uw hond in de tuin de schaduw kan opzoeken. Een ander leuk idee is om een zwembadje in de schaduw neer te zetten voor uw hond. In de praktijk hebben wij speciale koelingsmatten om uw hond verkoeling te geven op warme dagen. Deze matten activeren door het gewicht van uw hond. U hoeft de mat dus niet nat te maken of in de vriezer te leggen. 

Het is ook belangrijk dat uw hond altijd genoeg drinkwater heeft. Zit u met uw hond in de tuin? Zet dan een extra waterbak in de tuin. Daarnaast raden wij aan om uw hond op het gras uit te laten op warme dagen. Het asfalt kan erg heet zijn en de voetzooltjes van uw hond kunnen in slechts 1 minuut verbranden. U kunt checken of het asfalt te warm is door uw hand 10 seconden op het asfalt te leggen.

Ieder jaar overlijden er honden, doordat mensen deze in de auto laten op een warme dag. Vergis u niet over hoe snel een auto warm wordt (zelfs als u even weggaat en het raam een stukje open zet).

In de praktijk hebben wij speciale koelingsbandana’s. Deze bandana’s zijn ideaal voor warme dagen, maar ook tijdens autoritjes of wandelingen. Wij raden zo’n bandana zeker aan bij kortsnuitige rassen, zoals bulldogs en shih tzu’s. Zij kunnen namelijk hun warmte minder goed kwijt dan honden met langere snuiten. 

 

Koele katten 

Katten zweten alleen via hun voetzooltjes. Katten kunnen beter tegen warmte dan honden, doordat de meeste katten hun beweging beperken tijdens warme dagen. Voor katten is het belangrijk om te zorgen voor voldoende koele plaatsen waar uw kat heen kan gaan. Zorg voor een plekje buiten in de schaduw en zorg dat het in huis niet te warm wordt. Laat uw kat zijn natvoeding staan? Zet het dan in de koelkast. Door de warmte gaat de voeding snel bederven. Daarnaast is het belangrijk dat uw kat beschikking heeft tot voldoende drinkwater. Heeft u een sphinx of een kat met lichte oortjes? Dan is het handig om deze in te smeren met speciale zonnebrandcrème. De lichte huid kan namelijk makkelijk verbranden in de felle zon. Sommige katten vinden het leuk om met water te spelen. Zo zijn er ‘robotvisjes’ verkrijgbaar die u in het water kunt doen voor uw kat om mee te spelen. 

 

Konijnen en knaagdieren

Bij konijnen en knaagdieren is het belangrijk dat het hok in de schaduw staat. Buitenhokken moeten ook genoeg schaduwplekken hebben. Verder kunt u koelelementen onder het hok leggen om ze een koelere plek te bieden. Bij een buitenhok voor konijnen kunt u een stoeptegel in het hok leggen die van tevoren een paar uur in de koelkast of vriezer heeft gelegen. Er zijn ook speciale koelelementen voor konijnen verkrijgbaar die een aantal uur koel blijven. 

Bij konijnen is het ook belangrijk dat u het hok goed schoonhoudt. De warmte trekt vliegen aan die eitjes in het hok gaan leggen. Wanneer uw konijn plakkerige ontlasting heeft, leggen de vliegen eitjes rond de anus. Wanneer de eitjes uitkomen, kruipen de maden onder de huid waar ze enorm veel schade aanbrengen. Uw konijn kan hier zelfs aan overlijden. Wij noemen dit myiasis of madenziekte. Het is daarom belangrijk dat u uw konijn regelmatig controleert op plakkerige ontlasting en dit ook schoonmaakt. Verder kunt u de achterkant van uw konijn preventief 1 keer per maand insprayen tegen maden met nomyiasis spray. Deze spray is verkrijgbaar bij ons in de praktijk. Heeft uw konijn vaak last van plakkerige ontlasting? Dan is het waarschijnlijk nodig om de voeding aan te passen. Vraag onze dierenartsen of assistentes om advies.

 

Houd uw vogels koel 

In de zomer is het fijn voor vogels om een badje in hun kooi te hebben om af te koelen. Verder is het belangrijk dat de vogelkooi niet in de zon staat. Let er wel op dat de vogelkooi niet op de tocht staat. Daar kunnen vogels niet zo goed tegen.

Blijf uw huisdier altijd in de gaten houden en zorg altijd voor voldoende koele plekken en vers drinkwater. Zo blijft uw huisdier de hele zomer lekker koel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *