Door het warme weer zien we het de laatste tijd weer erg vaak: myiasis of madenziekte bij konijnen. Een vervelende ziekte waarbij maden onder de huid van uw konijn kruipen en daar ongelooflijk veel schade aanrichten. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met de volgende tips voorkomt u madenziekte bij uw konijn.
Wat is myiasis?
Myiasis komt doordat vliegen eitjes leggen in de vieze vacht van het konijn. De vacht is vies door bijvoorbeeld aangekoekte ontlasting of urinebrand (geïrriteerde huid door lekkende urine). De huid irriteert en op die geur komen vliegen af. Als de eitjes uitkomen dan voeden de larven/maden zich aan de geïrriteerde huid van het konijn. Dit noemen we myiasis of madenziekte. De maden eten zich als het ware een weg naar binnen. Er kunnen gaten en grote wonden ontstaan. Zonder snelle behandeling overlijdt het konijn.
Wat zijn risicokonijnen?
De kans op madenziekte bij een gezond konijn in een schone leefomgeving is nihil. Wij raden aan om uw (buiten)konijn sowieso iedere dag te checken, maar bij de volgende konijnen is het extra belangrijk om alert te zijn op maden:
- Konijnen met overgewicht;
- Konijnen met e.cuniculi (kans op urinebrand doordat ze hun blaas niet goed kunnen controleren);
- Konijnen met diarree/plakpoep;
- Konijnen met blaasontsteking/blaasproblemen.
Hoe kan ik het voorkomen?
Gelukkig is myiasis goed te voorkomen. Zo is het belangrijk om plakkerige ontlasting te voorkomen. Vaak ontstaat deze ontlasting omdat het konijn te zwaar is. Hij kan zich dan niet goed schoonhouden en de blindedarmkeutels niet opeten. Konijnen produceren deze (trosvormige) keutels bevatten veel mineralen, vitaminen, eiwitten, water en gezonde bacteriën. Het is belangrijk dat uw konijn deze keutels (direct uit de anus) opeet, want hierin zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Wanneer hij dit niet eet, ontstaan er tekorten en gaat het vastplakken aan de kont. Voldoende beweging en goede voeding is daarom erg belangrijk. Een konijn heeft ongeveer maar twintig gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht nodig. Wij raden ook aan om palletvoer (biks) te geven in plaats van gemengd konijnenvoer. Zo kan uw konijn niet alleen de ‘lekkere dingetjes’ ertussenuit eten. Goed voer is Supreme Science Selective of Fibafirst. Erg belangrijk: konijnen hebben onbeperkt beschikking tot hooi nodig.
Verder kunt u myiasis voorkomen door te zorgen voor goede hygiëne. Houd het hok dus goed schoon en controleer uw konijn op plakkerige ontlasting. Konijnen zijn zindelijke dieren. Er zijn speciale konijnentoiletten te koop, maar een lage bak of een kittenbak voldoet ook. Vul deze met goede bodembedekking en een klein beetje hooi (konijnen vinden het prettig om te eten terwijl ze hun behoeften doen). Leeg deze bak dagelijks en was deze af. De rest van het hok dient ook regelmatig verschoond te worden. Verder kunt u voorkomen dat vliegen het hok in komen. Zo kan het helpen om antivliegengaas voor het hok/de ren te spannen.
Wanneer uw konijn plakkerige ontlasting heeft, is het belangrijk om dit schoon te maken. Als uw konijn regelmatig last heeft van een vieze achterkant, dan moet wellicht de voeding worden aangepast. Onze dierenartsen en assistentes adviseren u daar graag over.
Als u een geïrriteerde huid ziet aan de achterkant of merkt dat uw konijn onzindelijk is of urine laat lekken, neem dan contact met ons op.
Diarree bij konijnen is niet goed. Sommige konijnen krijgen last van diarree wanneer ze plotseling veel meer groenvoer eten dan normaal. Dit dient opgebouwd te worden. Wanneer uw konijn last heeft van diarree, is het verstandig om contact met ons op te nemen.
Verder kunt u uw konijn preventief insprayen met Nomyiasis spray. Hiermee sprayt u de achterkant van uw konijn 1x per maand in om te voorkomen dat de vliegeneitjes uitkomen. Deze spray hebben wij in onze praktijken.
Ik heb maden gevonden bij mijn konijn, wat nu?
Myiasis is een spoedgeval. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Als u één of meerdere made(n) vindt, raden wij u aan om direct contact op te nemen. Wanneer u het buiten openingstijden ontdekt, dan kunt u de dienstdoende dierenarts bellen.