Ratten
Ga direct naar: Castratie & sterilisatie | Ziektebeelden | Veelvoorkomende ziektes
Op deze pagina leest u meer over veelvoorkomende ziektes bij ratten. Verder vindt u informatie over het castreren/steriliseren en hoe u een zieke rat kunt herkennen. Dankzij onze jarenlange ervaring én speciale interesse kunnen wij uw rat de beste zorg bieden. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op
Ratten zijn sociale dieren en daarom raden wij u ook aan om ze samen of in een groep te halen. Veel ratteneigenaren kiezen dan ook voor castratie of sterilisatie om jongen te voorkomen. Maar wist u dat sterilisatie ook medische voordelen biedt? De operaties doen wij altijd via gasnarcose, zodat we uw rat zo veilig mogelijk te kunnen helpen.
Castratie
Er zijn verschillende redenen om een rat te laten castreren. De meestvoorkomende reden is om voorplanting te voorkomen. Maar soms kan een castratie ook helpen bij abnormaal dominant en agressief gedrag.
Tijdens een castratie worden de zaadballen uit de balzak verwijderd, waardoor de rat onvruchtbaar wordt. Wij doen castraties bij ratten vanaf vier maanden. Houd er wel rekening mee dat een rat nog een aantal weken vruchtbaar blijft. Daarom raden wij u aan om uw rat vier weken na de castratie gescheiden te houden van vrouwtjes.
Sterilisatie
Door uw rat preventief te laten steriliseren, kunt u baarmoederontsteking en melkkliertumoren voorkomen. Tijdens de sterilisatie (eigenlijk castratie) verwijderen we de eierstokken. Wij steriliseren ratten vanaf ongeveer 10 of 11 weken.
Ziektebeelden bij ratten
Een zieke rat kunt u aan de volgende signalen herkennen:
- reutelen;
- benauwdheid;
- waterige en/of rode ogen;
- snotteren;
- bloed uit de vulva;
- in elkaar zitten en zich afzonderen van soortgenoten;
- bulten;
- jeuk, schilferige huid en/of wondjes;
- vermageren;
- niet eten;
- lange tanden;
- veel roodbruine afscheiding (porfyrine) bij de ogen, neus en pootjes.
Veelvoorkomende ziektes
Luchtwegproblemen
Ratten hebben erg gevoelige luchtwegen. Wanneer uw rat last heeft van zijn luchtwegen, zult u merken dat hij benauwd is, reutelt, snottert en/of niest. Verder kunt u roodbruine afscheiding zijn bij de ogen, neus en pootjes. Veel ratteneigenaren verwarren dit met bloed. Dit is een afvalstof (porfyrine) die ratten altijd uitscheiden. Wanneer een rat ziek of gestrest is, kan hij meer porfyrine gaan uitscheiden.
Stof (door bijvoorbeeld stoffige bodembedekking), slechte hygiëne of tocht zijn enkele oorzaken van luchtwegproblemen. Wanneer u merkt dat uw rat last heeft van zijn luchtwegen is het belangrijk om contact met ons op te nemen.
Mijt & luis
Wanneer uw rat meer krabt dan normaal kan hij last hebben van mijt of luis. Soms ontstaan er wondjes, korsten en/of schilfers. Mijt of luis is gelukkig goed te behandelen. In onze praktijken hebben we middelen waarmee u uw ratten kunt behandelen. U kunt natuurlijk ook altijd langskomen op afspraak.
Abcessen
Wij zien regelmatig abcessen bij ratten. Abcessen zijn bulten die gevuld zijn met pus. Het is belangrijk dat u een abces laat behandelen. Het kan namelijk erg pijnlijk zijn voor uw rat. Abcessen kunnen ontstaan door wondjes die zijn gaan ontsteken. Zeker abcessen bij de kaak zijn erg berucht. Neem bij abcessen altijd contact met ons op.
Melkkliertumoren
Mammatumoren of melkkliergezwellen zijn de meestvoorkomende gezwellen bij ratten. Meestal betreft het (oudere) vrouwelijke ratten, maar soms ontstaan ze al op jongere leeftijd. Mannelijke ratten kunnen ook melkkliergezwellen krijgen. Het kan een enkele tumor zijn, maar er kunnen ook meerdere tumoren min of meer tegelijkertijd ontstaan. De tumoren kunnen soms in korte tijd tot enorme (meer dan 10 cm doorsnede) massa’s uitgroeien. Naarmate ze groter worden kosten ze het lichaam veel energie en bouwstoffen, waardoor de rat kan vermageren. Daarbij geeft het risico’s van ulceraties (open plekken door open schuren of door de huid heen groeien) en infectie.
Type tumoren en ontstaan
Het grootste deel (90%) van de mammatumoren betreft goedaardige gezwellen (fibroadenomen). Zo’n 10% van de melkkliergezwellen is kwaadaardig (adenocarcinomen). Binnenin de fibroadenomen kunnen ook kwaadaardige carcinomen (woekeringen) ontstaan.Volgens onderzoek zou bij 90% van de ratten met fibroadenomen een hypofysetumor aanwezig zijn, die verhoogde concentraties van groeihormoon zou geven. Prolactine (wordt ook in de hypofyse gemaakt, stimuleert de melkklieren) en oestrogenen spelen ook een rol in de ontwikkeling. Er zijn aanwijzingen dat erfelijke invloeden een rol spelen in het ontstaan. Verder blijken overgewicht en te ruim voeren het risico op mammatumoren te vergroten.
Preventie
Het op jonge leeftijd (vóór 90 dagen) wegnemen van de eierstokken, heeft een preventief effect op het ontstaan van melkkliertumoren. Castratie/sterilisatie op oudere leeftijd lijkt geen duidelijk voordeel meer te geven. Bij sommige tumoren blijkt een dagelijkse behandeling met Galastop (een prolactine remmer) de ontwikkeling van de gezwellen te remmen. In laboratoriumonderzoek bleken visolie en vitamine D beschermend te werken in het voorkómen van bepaalde vormen van mammatumoren.
Behandeling
Het meeste succes zal behaald worden door chirurgisch wegnemen van de melkkliergezwellen. Het komt regelmatig voor dat enkele maanden (of eerder!) na chirurgie in een andere melkklier ook weer een tumor ontstaat. Bedenk hierbij dat enkele maanden verhoudingsgewijs op een rattenleven een lange periode is. Wanneer de algehele toestand van de rat chirurgie te risicovol maakt, is het een optie te kiezen voor een medicinale behandeling met Galastop.