Vogels

Op deze pagina vindt u meer informatie over veelvoorkomende ziektes bij vogels. Daarbij kunt u hier vinden hoe u een zieke vogel kunt herkennen.

Ziektebeeld bij vogels

Bij vogels is het soms moeilijk te zien als ze ziek zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal symptomen waaraan u een zieke vogel kunt herkennen:

  • Uw vogel heeft weinig eetlust;
  • Uw vogel is mager (borstbeen steekt uit);
  • Uw vogel zit in elkaar met opgezette veren;
  • Uw vogel rust/slaapt op twee poten in plaats van één;
  • Uw vogel zondert zich af van soortgenoten;
  • Uw vogel zit constant op de bodem van zijn kooi;
  • Uw vogel is sloom/rustig;
  • Uw vogel heeft vieze ogen/neusdoppen;
  • Uw vogel laat zijn vleugels hangen;
  • Uw vogel plukt zich kaal;
  • Uw vogel heeft constant jeuk en u ziet donkere stipjes in de veren;
  • Heeft diarree/ontlasting rond de cloaca.

Wanneer uw vogel één van deze symptomen heeft, raden wij u aan om ons te bellen.

vogels - parkieten

Veelvoorkomende aandoeningen

Legnood

Bij legnood kan uw pop (vrouwelijke vogel) haar ei niet kwijt. Meestal gaat de vogel met opgezette veren ergens in een hoekje zitten; de vogel maakt een duidelijke zieke indruk. Legnood komt veel voor bij jonge popjes en vogels die intensief moeten broeden. Verdenkt u uw vogel van legnood? Neem dan contact met ons op, zodat we het ei kunnen verwijderen.

Bloedluis/bloedmijt

Bloedluis is te herkennen aan kleine, rode puntjes in het verenkleed van uw vogel. Met het blote oog is het soms moeilijk te zien. De mijten zijn niet direct levensbedreigend, maar kan op lange termijn bloedarmoede veroorzaken. Bloedmijt is goed te behandelen met speciale spray die wij ook in onze klinieken verkopen. Verder is het belangrijk om het verblijf goed schoon te houden om mijten zoveel mogelijk te voorkomen.

Te lange snavel

Bij sommige (oudere) vogels kan de vogel te ver doorgroeien. Hierdoor kan hij blijven hangen en moeite krijgen met eten. Gelukkig kunt u dan bij ons de snavel van uw vogel laten knippen, zodat hij weer normaal kan eten.

Te strakke ring om de poot

Ook al is dit geen echte ziekte, toch zien we het regelmatig. Veel vogels worden in het nest geringd om ze te kunnen registreren. In sommige gevallen gaat de ring te strak zitten of irriteren. Het is dan verstandig om de ring te laten verwijderen. Het pootje van een vogel is teer. Het moet dus met beleid gebeuren. Wij hebben veel ervaring met het verwijderen van voetringetjes bij vogels.

Papegaaienziekte

Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door bacteriën. Doordat er verschillende stammen van de ziekte zijn, uit de ziekte zich niet altijd op dezelfde manier. Zo kan het zijn dat een bepaalde vogelsoort erg ziek wordt, terwijl de andere vogelsoort geen symptomen vertoont. Vogels met papegaaienziekte maken duidelijk een zieke indruk: ze eten niet, zitten bol, knijpen met een oog en hebben geel-groene ontlasting. Maar ze kunnen ook benauwd zijn en/of last hebben van diarree. Het is belangrijk om snel te handelen bij papegaaienziekte. Vogels kunnen overlijden aan de ziekte. De ziekte is ook gevaarlijk voor mensen.

Bek- en vederrot (PBFD)

Bek- en vederrot komt voor in twee varianten: de acute en de chronische vorm. Bij de acute vorm merkt u dat groeiende veren afsterven, afbreken, buigen. Soms bloeden ze ook uit de veerschacht. De veren zullen voortijdig uitvallen. Andere klachten zijn sloomheid en stoppen met eten. Bij de chronische variant merkt u dat uw vogel constant in de rui is. De veren zien er afwijkend uit en breken snel. Na verloop van tijd kan de vogel kaal worden. Verder kunnen er problemen ontstaan met de snavel. Zo kan de snavel te lang doorgroeien, breken en de mondholte kan gaan ontsteken. Vogels met bek- en vederrot hebben een verminderde weerstand, waardoor ze gevoelig zijn voor andere ziekten.

 

Weet u niet of u langs moet komen met uw vogel? Neem dan contact met ons op.